Information till Arbis grannar

Hej!

Den anrika Arbisteatern har fungerat som teater och kulturinstitution i Norrköping i snart 150 år. Fastigheten bytte ägare i början av sommaren och verksamheten drivs sedan dess av tre unga entreprenörer med ett stort engagemang för Norrköpings kulturliv. Vi är måna om att driva verksamheten på ett sådant sätt att den stör er grannar i absolut minsta möjliga utsträckning.

Vi vill till att börja med be er om ursäkt för eventuella olägenheter och störande ljud som ni redan drabbats av, eller kommer drabbas av den närmaste tiden framöver. Vi har lagt och kommer fortsätta lägga mycket tid, energi och resurser på att minimera ljudläckaget från våra lokaler. Läs mer nedan under “Åtgärder”. Upplever ni att ni blivit störda, av ljud eller i något annat avseende, av vår verksamhet? I så fall ber vi er att skicka ett mail till oss på grannar@arbis.se, och beskriva vad som har stört (sorl från våra gäster?, musik?, och i så fall basen eller diskanten? etc.). Detta hjälper oss att prioritera bland åtgärderna på ett mer effektivt sätt.

Vi hoppas också att ni tar tillfället i akt och kommer förbi Arbisteatern; för att uppleva våra vackra lokaler, lyssna på livemusik, äta en bit mat eller dricka ur vårt ambitiösa öl- och dryckessortiment. Vill ni komma förbi så ordnar vi fribiljett till valfritt arrangemang, i mån av tillgänglighet, skicka oss bara ett mail på grannar@arbis.se. Med förhoppning om god samverkan och konstruktiva diskussioner.

Vänligen Arbisteatern

Åtgärder

Vi har anlitat en av Sveriges största akustikfirmor som under sommaren varit på plats och tittat på fastigheten, gjort mätningar, och utifrån det rekommenderat olika åtgärder. Vi har satt igen flertalet fönster ut mot innergården och tätat dörrarna. Denna vecka förbättras tätningen samt utökas till samtliga fönster. Vi har köpt ett nytt högtalarsystem, och där satsat på ett system med mycket god riktningsverkan, vilket gör att mindre av ljudet läcker ut.

Vi arbetar också med att minska “skallret” i fönstren. Isoleringsarbetena försvåras av att hela fastigheten är Q-märkt (ungefär som gamla K-märkningen) samt av att dörrarna är nödutgångar. Vi har fortfarande ljud som läcker ut genom dörrarna, och vi får i dagsläget inte göra ingrepp på dessa. Vi jobbar aktivt för att hitta lösningar tillsammans med berörda myndigheter.

Just detta arbete drar därför ut på tiden och kommer fortsätta under hösten. Utöver ovanstående har vi också valt att spela musiken på betydligt lägre volym än andra uteställen; ungefär hälften så högt.

Era egna fönster

Vi vill tipsa om att era egna fönster kan göra en enorm skillnad.
Fönsterbågar och fönsterglas som är framtaget för att isolera ljud kan ta bort tre fjärdedelar av ljudnivån jämfört med äldre glasrutor. Om man har dålig tätning mellan fönsterbåge och karm så gör det ofta en betydande skillnad att sätta i ny tätningslist (p-list).

Vi står gärna för p-listen, skicka oss ett mail så löser vi så ni kan hämta upp p-list hos oss på teatern.

Adam&Eva

Adam&Eva, swingersklubben, har sedan tidigare ett hyreskontrakt på delar av teaterns källare. De har tidigare haft en rökruta på innergården. Efter att somliga av er påpekade att det upplevdes som störande beslutade vi omedelbart att ta bort den i slutet av september – den finns alltså inte kvar.

Håll er uppdaterade

Vi har nu lanserat vår hemsida, som kommer bli en central punkt för kommunikation mot er grannar. På den här sidan kommer vi så ofta vi kan att uppdatera er med information gällande vår verksamhet i Arbetsteatern för att tillsammans få det så bra som möjligt här uppe.

Är det någonting speciellt ni funderar på eller vill veta mer om, skicka oss gärna ett mail på grannar@arbis.se så svarar vi er så snart vi kan.