Kalle Baah

Lördag 26 okt 21:30

När ska eventet flyttas till tidigare event?

2024-10-26

Länk till tickster

Reggaelegendarerna i Kalle Baah drar på Sverigeturné i 16 städer

Krig och fred. Rebeller och förtryck. Kärlek... fred! Kalle Baah är bandet som lyfter allt till diskussion och har givit oss reggae på svenska i mer än 45 år. Med avstamp på Bob Marleys minneskonsert i Skärblacka den 11 maj drar legendarerna ut på sin största Sverigeturné på över ett decennium. Det blir nedslag i sextonstäder under sommaren och hösten 2024.

»Det känns spännande att dra iväg på en större turné; lite tillbaka till hur det var för länge sedan. Framförallt ska det bli kul komma till nya ställen, där vi inte varit på länge, och träffa nya människor. Om det fortfarande finns någon där som vill lyssna på oss,« skämtar Janne Baah.

När reggaelegenden Bob Marley avled i maj 1981 arrangerade Kalle Baah en spontan minneskonsert på bakgården av Sågvägen i Skärblacka. Traditionen har fortsatt varje år sedan dess, med en dag fylld av musik i lilla Skärblacka, och har lockat gäster såsom Israel Vibrations, Culture, Michael Rose, Macka B, Bob Andy och många andra artister från Jamaica, England och andra delar av världen.

»Reggae är ständigt aktuellt och musikstilen har en nerv som andra saknar. Vi hoppas att vi ska komma under skinnet på vår publik, för reggae är musik för både kroppen, själen och hjärnan. Det finns till och med budskap i vissa låtar, samtidigt som det naturligtvis måste svänga,« förklarar Jörgen Carlsson.

Till turnén har man dammat av några av sina allra bästa bitar ur en enorm låtskatt och filat på några nya alster som ligger och gräddas i ugnen. Det kommer att bjudas på svensk reggae för båda gamla fans och nya öron. Även de mest inbitna reggaefantasterna kommer alltså att få höra några överraskningar.

Janne och Jörgen (med hela bandet i ryggen) ser fram mot att möta publiken igen och hoppas att både nya och gamla fans dyker upp på konserterna. De menar att reggae ska upplevas tillsammans, som ett intimt möte mellan bandet och deras publik.

»Jag hoppas att det blir roliga spelningar och att vi får en trevlig kväll tillsammans med publiken. Vi kommer även ha några gäster med oss, men det avslöjar vi mer om längre fram...« teasar Janne Baah.
Ahmed Berhan - Inget driv